- CAFE ELSAKKER -


HOME HISTORIE FEESTEN CONTACT

 

HISTORIE

In het begin van de negentiende eeuw was op de plaats waar nu café Elsakker staat een elzenbosje.
J. Baltus uit Breda kocht dit perceel, liet het bosje rooien en er bouwland van maken.
Op 2 augustus 1850 werd de eerste steen gelegd voor een huisje en werd het verhuurd. In 1859 werd het verkocht Adriaan van Dorst. Na de dood van de fam. van Dorst nam Cornelis Boudewijn Klijsen, die in maart 1885 was geboren het pandje over. Hij deed dit samen met zijn vrouw Catharina van den Bliek.

Daar begint dus de Elsakker-Klijsen historie, die nog steeds voortduurt. Kees (Kiske) zorgde ervoor dat er een volledige vergunning kwam en hij dus niet clandestien, maar legaal het gewenste voor zijn bezoekers kon inschenken. Die bezoekers waren vooral boeren, doch ook wel burgers die in dit polder café graag vertoefden.

Zeven kinderen kreeg het echtpaar Klijsen, zes zonen en een dochter. Helaas is Catharina van de Bliek in mei 1940 overleden, slecht 48 jaar oud geworden. Kees
had veel steun van zijn kinderen en alles moest toch doorgaan. En ook de oorlog
trof de Elsakker.
Net voor de bevrijding in 1944 werd, op de voorgevel na, alles plat geschoten, maar de Klijsens lieten de zaak weer opbouwen en de totale opp bedroeg toen 27 vierkante meter.

Na 13 jaar, dus in 1958 werd de zaak al verdubbeld en daar hield het niet mee op, want weer 19 jaar later werd het weer verdubbeld. Toen was zoon Jan ondertussen
de baas geworden, omdat pa Kees ondertussen was overleden. Natuurlijk door de
mooie ligging en door de specifieke benadering van Jan en de daar aanwezige gemoedelijkheid werd het steeds drukker. Lekker eten kon en kan men er ook.
Specialiteit is de gestoofde en gebakken paling. Die werd bereid door zijn zuster Pieta, zij als enige dochter, kookte en bakte zij bij alle gelegenheden.

Op 8 augustus 2000 werd het 150-jarig bestaan gevierd en kort erop, velen zullen zich dat nog wel herinneren, is het café afgebroken, omdat inmiddels een nieuw, authentieke Elsakker, op een steenworp, klaar was. Dit gebeurde omdat de Elsakker moest wijken voor de bredere A16 en de Hoge Snelheids Lijn. Het deed Jan veel pijn toen de slopers aan de slag gingen, maar hij kreeg er ook iets heel moois voor terug. Het is daarom des te triester dat hij er maar even van heeft mogen genieten, daags na zijn 73 ste verjaardag overleed Jan. Neef Corné, zoon van Jan zijn broer Cor, heeft de zaak in 2001 overgenomen. Helaas is “tante” Pieta in 2009 overleden.

 
CAFE ELSAKKER -- NIEUWVEERWEG 2 -- 4841 KA PRINSENBEEK -- 076 5412269